koftor

koftor

söndag 29 mars 2015

Ärmens ökningar

När jag stickar en slätstickad ärm fram och tillbaka för att senare sy ihop den ökar jag alltid på de räta varven. Då blir det oftast vart sjätte eller vart åttonde varv. Ökningarna gör jag innanför två maskor.

När jag stickar runt är det inte lika enkelt att se och räkna varven. Man får lära sig att räkna  och se hur många varv det är. 
Jag gör nästan alltid min favoritökning, tar upp tråden mellan föregående varvs maskor och stickar den vriden. Jag är lite lat och gör ökningarna lika, vrider alltså inte åt olika håll. För att komma ihåg båda ökningarna gör jag den första på varvet innan. Det känns som båda ökningarna görs på samma varv men den till höger görs på slutet av ett varv och den vänstra görs i början av nästa varv. Jag tycker det blir snyggast att ökningarna finns bredvid varann. 
Så länge jag stickar på strumpstickor är det inga problem att veta var det ska ökas. Stickmarkören finns mest där för att jag ska komma ihåg ökningar och ha lite koll på var varvskarven finns.

lördag 28 mars 2015

Ärmen fortsätter

Min ärm ska ha 96 m när jag ökat klart. Längd till ärmhålet 46 cm - 7 cm resårmudd = 39 cm att öka på. 39 cm är 3,4 v/cm (enl min provlapp) x 39 cm = ca 132 varv. Om jag ökar vart 8:e v blir det 132/8 = 16 ggr. 16 ggr ska det ökas, alltså 32 m. 96 m - 32 m = 64 m. Just nu är det 52 m, då måste jag öka 12 m på det första slätstickade varvet.  Nu byter jag från stickor nr 2,5 till nr 3 och fortsätter.

Ärm: lägg upp 52 m på stickor 2,5. Sticka resår 2 r, 2 a i 7 cm. Byt till stickor nr 3 och öka 12 m jämnt fördelat på första varvet = 64 m. Öka 2 m med 2 m mellan mitt under ärmen vart 8:e v 16 ggr = 96 m. När ärmen mäter 46 cm avmaskas för ärmkulle.........

Och det är en senare historia.

torsdag 26 mars 2015

Resåren klar

Resåren blev 7 cm.

Nu börjar jag

Min kofta ska ha resår i kanterna, 2 r, 2 a. Jag kommer att sticka ärmarna runt och då måste maskantalet vara delbart med 4 till resåren. Då kan jag välja 48, 52, 56 m osv. Eftersom jag stickat tidigare av garnet, både koftor och vantar, vet jag att maskantalet troligen är något av dessa. Min ärm ska vara 40 cm som största vidd = 4 x 24 m = 96 m. Om ärmen ökas med 2 - 3 cm mellanrum blir det ca 12 - 18 ökningar, varje gång ökas 2 m mitt under ärmen. Jag gillar inte åtsittande ärmar i ullgarn, något ska ju få plats under. Min ärm får bli 25-26 cm efter resåren, ca 60 - 64 m. Så många maskor blir för många i resåren så jag väljer att öka 8-10 m efter resåren som blir ca 7 cm. Jag väljer att lägga upp 52 m, resårer har en tendens att bli större med tiden så det blir nog bra. Det går ju utmärkt att prova och blir man inte nöjd är det inte så mycket att riva upp. Jag använder stickor nr 2,5 till resårkanterna.

torsdag 19 mars 2015

Ärm!

Jag börjar ofta med en ärm. Är man lat kan den fungera som provlapp. Mindre att riva upp än ett bakstycke.
Armlängden är ganska konstant, ca 60 cm +/-  några cm. Mät från högst upp på armen till handleden, över en böjd armbåge. 
Armens övervidd mäts där armen är som störst. Här har vi väldigt olika storlek. Hur bred man vill sticka sin ärm beror på tycke och smak, mode och modell på koftan. Jag gillar ärmar som inte är så tighta.
Jag stickar mina ärmar runt upp till ärmkullen. Då kan man lätt prova och se om man blir nöjd. Därefter stickar jag fram och tillbaka. Ärmkullens mått är viktigt för att få en snygg ärm. Höjden är ca 14-17 cm (storlek S-XL). Jag har långa armar och stickar mina ärmar 46 cm innan ärmkullen och 17 cm efter, totalt 63 cm. 


fredag 13 mars 2015

Skiss

Här är min skiss på koftan. Garnet är bestämt och provlappen är klar. Koftan kommer att bli midjekort och få rund halsringning. Nederkanten, ärmkanten och halskanten stickas i resår. Framkanterna kommer att bli rätstickade. Något mönster ska det bli på framstyckena men inget är klart än hur det ska se ut.

torsdag 12 mars 2015

Provlapp

Innan en kofta påbörjas bör man sticka en provlapp. Lägg upp 8-10 maskor mer än banderollens angivna masktäthet. Använd de stickor du tänker sticka koftan med. Sticka slätstickning om det är det koftan ska stickas i eller det mönster den ska ha. Banderollen anger masktäthet för slätstickning. Sticka till provlappen är ca 12-14 cm. Byt stickor om du tycker det blir för löst eller för hårt. Tvätta provlappen som det är tänkt, maskin eller för hand, och spänn upp den att torka.
 

Min provlapp i Rauma Finull, stickor nr 3 har 24 maskor = 10 cm.


Jag stickade randigt så blev det lätt att räkna varv. Det blev 34 varv = 10 cm. 

tisdag 3 mars 2015

Koft-KAL

Någon gång i slutet av mars eller början av april kommer det att bli en lite koft-KAL här på bloggen. Jag kommer att sticka en kofta och beskriva hur jag gör. Hur jag räknar ut storlek och får koftan som jag vill ha den. Min kofta kommer att stickas i Rauma Finull. Modellen blir en kort kofta i 40-tals stil, stickad nerifrån i delar, isydd ärm med hög ärmkulle och med lite mönster. Bilden är på en kofta med ärmarna i Bjärbomönstret. Den stickades till en utställning om just Bjärbomönstret.